Ruptură tendon cvadriceps femural
Principala conexiune dintre muschiul cvadriceps femural si rotula este acest tendon, care se insera in partea superioara a rotulei. Ruptura…
RECONTRUCȚIA LIGAMENTULUI ÎNCRUCIȘAT ANTERIOR
AFECȚIUNILE ȘOLDULUI
AFECȚIUNILE UMĂRULUI
TRAUME SPORTIVE
CHIRURGIA ARTOSCOPICĂ
TERAPII REGENERATIVE
RECUPERARE MEDICALĂ
GONARTROZA
INFILTRAȚII
Pentru ca in mod normal sportul trebuie sa fie un obicei pentru toate categoriile de varsta, numarul accidentarilor in activitati sportive profesioniste sau de amatori, a crescut foarte mult in ultimii ani. Cele mai frecvente patologii aparute prin practicarea sporturilor sunt entorsele, leziuni musculare, fracturi si luxatii.
Masurile medicale cele mai frecvente luate in cazul leziunilor usoare cauzate de activitati sportive sunt: aplicatii locale reci, protejarea membrului afectat, pozitie elevata a membrului afectat, antiinflamatoare locale, antiinflamatoare centrale, antialgice, compresia zonei afectate (fasa elastica, imobilizare gipsata, orteza), fizioterapia recuperatorie.
In ultimii ani se pune tot mai mult accent pe preventia accidentarilor sportive in cazul sportivilor de performanta si de ce nu si in cazul amatorilor.
Exista o serie de sfaturi menite sa previna accidentarile sportive cum ar fi:
• Incalzire prealabila inaitea unei activitati sportive
• Cresterea efortului muscular si articular treptat in timpul unei ectivitati sportive
• Evitarea activitatilor sportive in cazul unui discomfort musculo scheletal
• Evitarea activitatilor sportive in cazul oboseli sau a unei accidentari preexistente
• Controlul greutatii corporale
• Evitarea activitatilor sportive mai repede de 2-3 ore dupa masa
• Folosirea echipamentului recomandat si adecvat activitatii sportive practicate
• Hidratarea permanenta
• Protejarea musculara post efort
Pe cat de banale ar parea aceste cateva sfaturi, de cele mai multe ori accidentarile sportive se datoreaza nerespectarii unuia dintre acestea.
Principala conexiune dintre muschiul cvadriceps femural si rotula este acest tendon, care se insera in partea superioara a rotulei. Ruptura…
Portiunea inferioara a rotulei (polul inferior) este leagata de tibie mai exact de tuberozitatea tibiala, prin tendonul rotulian. Tendonul rotulian…
Tendonul ahilian reprezinta portiunea terminala a muschilor gambieri care se insera pe tuberozitatea calcaneana (consistenta fibroasa, foarte puternic, asemanator unei…
Ligamentul Incrucisat Anterior (LIA) este un ligament important situat in “mijlocul” articulatiei genunchiului, leaga fata interna a condilului femural extern…
Coafa rotatorilor reprezinta un grup de tendoane la nivelul articulatiei umarului cu rol in mobilitatea acestuia. Este cea mai frecventa…
Bicepsul brahial este un muschi situat pe fata anterioara a bratului, cu originea pe scapula prin 2 tendoane (capul lung…
Articulatia genunchiului poate fi impartit in 3 compartimente: patelofemural, compartimentul medial (cu meniscul intern) si lateral (cu meniscul extern). Compartimentul…
Sunt cele mai frecvente afectiuni la nivelul genunchiului in special la sportivi si persoanele active. Genunchiul prezinta doua meniscuri, unul…
Epicondilita cotului sau “Tenis Elbow”(cot de tenismen), este o afectiune frecventa musculo-tendinoasa, care apare frecvent la suprasolicitarea cotului. Desi in…
Clavicula impreuna cu acromionul formeaza o mica articulatie care se numeste articulatia acromio-claviculara. Cele doua ose sunt tinute impreuna de…
Rotula (patela) este un os mobil, care la polul superior are atasat tendonul cvadricepsului femural iar la partea inferioara tendonul…
Cotul este o articulatie formata din 3 oase: radius, ulna, humerus. Cele 3 oase sunt tinute impreuna de ligamente si…
Cunoscuta medical, luxatia scapulo humerala, este de fapt pierderea contactului articular intre capul humeral si glena. Capul humeral poate migra…
Entorsa reprezinta una sau mai multe leziuni ale tesuturilor moi (ligamente, tendoane, muschi) aparuta activ. Se manifesta in principal prin…