Rotula (patela) este un os mobil, care la polul superior are atasat tendonul cvadricepsului femural iar la partea inferioara tendonul rotulian care se ataseaza de tuberozitatea tibiala. Impreuna cu femurul, rotula formeaza articulatia patelo-femurala. Femurul, in partea sa terminala, prezinta un canal, pe unde culiseaza rotula. Acest canal se numeste santul rotulian al femurului.
Luxatia rotulei este atunci cand aceasta paraseste santul patelo-femural. Daca rotula nu paraseste santul in totalitate, se numeste subluxatie. Daca rotula paraseste cu totul santul, pozitionandu-se pe varful condilului femural exten, se numeste luxatie rotuliana. In mod fiziologic, rotula este “securizata” pe partea sa interna de un ligament care impiedica luxarea acesteia si anume Ligamentul Patelo Femural Medial (MPFL – Medial Patello Femural Ligament). La o luxatie completa acest ligament (MPFL) se rupe.
Cel mai frecvent luxatia apare prin traumatism direct dinspre medial spre lateral, rotatie a genunchiului cu schimbare brusca de directie sau predispozitie congenitala. Cei mai afectati de aceasta patologie sunt tinerii sportivi intre 15-25 de ani cu o prevalenta crescuta la sexul feminin.
Manifestari in cazul luxatiei: durere puternica, inflamatie locala, pierderea mobilitatii genunchiului pana la reducerea rotulei in canalul sau.
Medicul examineaza clinic, sunt folositoare investigatii precum radiografia, RMN sau CT-ul.
Exista ca si conduita terapeutica, doua variante si anume:
Tratament conservator (ortopedic)
• Imobilizare in orteza genunchi cu sustinere patelara (2-3 saptamani minim)
• Tratament antialgic antiinflamator nesteroidian
• Repaus de la activitatile sportive
• Pozitie elevata membru inferior pana la disparitia inflamatiei
• Recuperare medicala cat mai rapid (reducerea inflamatiei, stimularea cicatrizarii si formarea colagenului, recapatarea mobilitatii)
Tratamentul conservator este recomandat in principal primului episod de luxatie, tratamentul chirurgical vizeaza luxatiile recurente.
Tratamentul chirurgical (exista mai multe optiuni chirurgicale in functie de istoricul afectiunii)
• Reconstructia Ligamentului Patelo Femural Medial (MPFL) cu autogrefa (Hamstring). Se recolteaza un tendon din spatele genunchiului care se foloseste apoi pentru reconstructia chirurgicala a ligamentului. Acest tendon se fixeaza la nivelul rotulei cu un surub special. O alta metoda de reconstructie, este cu tendon din cvadriceps femural, detasat partial si fixat apoi la capatul liber pe condilul femural cu un surub.
• Detensionarea ligamentului patelo femural lateral (Lateral Release). Este o tehnica artroscopica care se foloseste atunci cand ligamentul patelar extern este tensionat, tinand rotula intr-o pozitie din care se poate luxa.
• Transpozitia tuberozitatii tibiale. Tuberozitatea tibiala este mutata medial si fixata apoi in noua locatie cu 2 suruburi. Tehnica folosita in special in malpozitiile rotuliene, pentru a prevenii luxatiile si leziunile de cartilaj rotulian.
Postoperator se recomanda mobilizarea in carje 3-4 saptamani si recuperare medicala imediata (fizio-kineto terapie pana la revenirea la activitatile sportive).