Principala conexiune dintre muschiul cvadriceps femural si rotula este acest tendon, care se insera in partea superioara a rotulei. Ruptura acestui tendon vizeaza in special sportivii sau practicanti ai sporturilor de varste mijlocii. Exista diferite afectiuni care pot favoriza ruperea cum ar fi (tendinite la acest nivel, artrite reumatoide, infectii la acest nivel, diabet, consum de corticosteroizi, afectiuni renale cronice). Activitatile sportive ce implica alergarea, saritul.

In momentul rupturii tendonului cavadriceps femural, rotula nu mai poate fi controlata de musculatura cvadricepsului femural. Inflamtie locala, durere puternica, hematom local, impotenta functionala genunchi (flexie, extensie).
Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, se recomanda radiografia genunchi pentru a exclude fracturile, ecografia de parti moi mai ales in cazul rupturilor partiale.

Tratamentul chirurgical in cazul rupturilor totale, este tratamentul recomandat, si se recomanda cat mai rapid posibil pentru a prevenii retractiile bontului tendinos. Principiul chirurgical este de sutura directa, reinsertie pe rotula cu ajutorul ancorelor. Postoperator se recomanda:
• imobilizare in orteza mobila, o perioada de aproximativ 2-3 saptamani fara incarcare pe membrul operat.
• Aplicatii locale reci
• Antialgice, antiinflamtorii, anticoagulant
• Flexie pasiva treptata
• Recuperare medicala cat mai rapid (fizio, kinetoterapie)

Recuperare completa dureaza minim 4 luni.

In cazul tratamentului ortopedic se recomanda imobilizarea in extensie o perioada mai indelungata, fizioterapie pentru tonifierea musculara si prevenirea atrofiei musculare datorita inactivitatii membrului pelvin. Mobilizare in carje, fara incarcare.