Astroscopia reprezinta o procedura chirurgicala minim invaziva, asupra unei articulatii.

Articulatiile cele mai des operate artroscopic sunt genunchiul, umarul si glezna, soldul, cotul si pumnul reprezinta articulatii mai rar operate artroscopic.

 

Astfel, cu ajutorul unui instrument optic luminat, si printr-o incizie minima, imaginile se capteaza si se transmit pe un ecran, astfel se pot identifica, diagnostica, leziunile intraarticulare. Folosind una sau mai multe mini incizii leziunile diagnosticate pot fi tratate.

 

Examinarea artroscopica a articulatiilor, este o metoda de diagnostic si tratament a mai multor afectiuni precum:
• Artrite cauzate de leziuni ale cartilajului
• Inflamatii ale membranelor sinoviale ale articultiei
• Traume acute sau cronice ale articulatiilor (rupturi menisc, ligamente, tendoane, leziuni de cartilaj, leziuni osoase)
• Indepartarea fragmentelor intraarticulare care au devenit corpi straini (fragmente de cartilaj, menisc).

 

In functie de articulatia operata artroscopic, pacientul poate fi anesteziat spinal (sold, genunchi, glezna), poate fi anesteziat general pentru membrul superior, sau locoregional (paralizie senzitivo-motorie temporara a zonei care urmeaza sa fie operata).

 

Avantajele tehnicii artroscopice sunt majore, in comparatie cu tehnicile chirurgicale deschise care de altfel sunt istorie. Timpul de vindecare mult mai rapid datorita reducerii traumei chirurgicale asupra tesuturilor si nu in ultimul rand accesul in spatii anatomice stramte, documentarea stintifica si legala a leziunilor.