Cotul este o articulatie formata din 3 oase: radius, ulna, humerus. Cele 3 oase sunt tinute impreuna de ligamente si capsula articulara, musculatura adiacenta determinand miscarea complexa a acestei articulatii.
Luxatia cotului apare cel mai frecvent prin cadere pe mana cu cotul aflat in extensie. Flexia cotului dupa luxatie este imposibila. Examinarea pe care o face doctorul este suficienta pentru a diagnostica luxatia, radiografia nu face altecva decat sa excluda o fractura. Examenul clinic exclude si eventualele leziuni vasculare sau nervoase care pot aparea la acest nivel. Ca si in cazul luxatiei scapulo-humerale, luxatia cotului este o urgenta ortopedica si se trateaza ca atare.
Dupa reducerea ortopedica, se recomanda imobilizarea articulatiei (flexie 90-120 grade) pentru minim o saptamana, miscarile fiziologice pasive urmand sa fie reluate dupa circa o saptamana.
Aplicatii locale reci 4-5 ori/zi, antiinflamatoare. Fizioterapia este esntiala, pentru a grabi vindecarea ligamentelor lezate, kinetoterapia este menita sa refaca forta musculara in regiunea afectata si sa redea gradele de mobilitate fiziologica.
In cazul in care pacientul nu recupereaza mobilitatea iar articulatia este instabila, se recomanda interventia chirurgicala.