Entorsa reprezinta una sau mai multe leziuni ale tesuturilor moi (ligamente, tendoane, muschi) aparuta activ. Se manifesta in principal prin inflamatie locala, durere, scaderea mobilitatii locale articulare cu sau fara durere (glezna, pumn, genunchi, cot, mana….), tumefactie locala, cresterea temperaturii locale.

Din punct de vedere medical entorsele sunt de mai multe grade, in functie de gravitatea lor (I-IV). In mod usual prin intermediul examenului clinic si investigatiilor imagistice (radiografia) se exclude fractura. Pentru identificarea exacta a leziunii se recomanda Ecografia de parti moi si RMN (in special pentru leziunile intraarticulare cum ar fi: menisc, ligamente incrucisate genunchi, labrum umar…).

In functie de articulatia afectata si gradul entorsei se recomanda imobilizare (atela gipsata, orteza mobila, fasa elastica, bandaj imobilizant). Perioada de imobilizare/pauza sportiva depinde de gravitatea entorsei si de timpul de recuperare.

Ca si indicatii general valabile pentru toate tipurile de entorse sunt:
• pozitie elevata membru afectat
• aplicatii locale reci (15-20 minute in fiecare ora, nu direct pe tegument)
• antiinflamatoare locale
• antialgice/antiinflamatoare nesteroidiene

Un procent destul de mare se rezolva prin tratament functional (ortopedic), doar leziunile grave necesita tratament chirurgical.

In ultimii ani, medicina moderna, a demonstrat stintific ca reducerea perioadei de imobilizare corelata cu recuperarea medicala (fizioterapia si kinetoterapia) creste semnificativ timpul de vindecare si reluarea mai rapida a activitatilor fizice normale.