Leziunile coafei rotatorilor sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii la nivelul umarului. Cel mai frecvent afectat este adultul tanar si persoanele varstnice. Coafa rotatorie este de fapt un grup de tendoane la nivelul articulatiei scapulo-humerale care asigura stabilitatea si mobilitatea fiziologica a umarului.

 

Coafa rotatorie poate suferii in urma activitatilor suprasolicitante repetate (sporturi), traume.

 

Simptomele principale sunt durerea si pierderea mobilitatii fiziologice, cracmente locale, inflamatie locala.

 

Medicul pune diagnosticul pe baza examenului clinic, diagnostic care este apoi confirmat prin Ecografie de parti moi sau Rezonanta Magnetica (RMN). Cea mai mare acuratete pentru diagnosticare, o are examenul RMN. Radiografia se foloseste in principal pentru a exclude o eventuala fractura la acest nivel.

 

Tratamentul ortopedic consta in:
• Repaus
• Imobilizare in esarfa
• Aplicatii locale reci
• Tratament antialgic antiinflamator
• Infiltratii antiinflamator, antialgic
• Fizioterapie si kinetoterapie pentru recastigarea mobilitatii fiziologice

 

In cazul in care leziunile sau rupturile coafei rotatorilor nu pot fi tratate ortopedic sau tratamentul ortopedic nu da rezultate, tratamentul chirurgical (artroscopic) este recomandat. Tratamentul chirurgical consta in repararea artroscopica cu ajutorul ancorelor (in cazul reatasarii tendoanelor pe os), suturilor. Postoperator ca si in cazul tratamentului ortopedic, este necesara o recuperare temeinica (fiziokineto terapie).