Este cea mai frecventa cauza de durere la nivelul umarului, la adult. Inflamatia tendoanelor la nivelul articulatiei scapulo-humerale cauzeaza cel mai frecvent aceasta patologie. Mai este cunoscuta aceasta afectiune ca si “Umarul inotatorului”, “Umarul tenismenului”.

 

Impingementul in sine reprezinta, blocarea partiala sau totala a miscarii de ridicare a bratului deasupra capului, restrictie datorata portiunii acromiale a scapulei. Cauzele pot fi multiple, de la tendinite ale coafei rotatorilor, bursite, rupturi partiale sau totale ale coafei rotatorilor, fracturi.

 

Pacientul, acuza dureri la repaus sau la efort, imposibilitatea de a ridica mana deasupra capului, inflamatie locala, atrofie musculara.

 

Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic si imagistic. Cel mai concludent ramane examenul RMN al umarului, urmat de ecografia de parti moi.

 

Tratamentul conservator consta in:
• Repaus
• Tratament antialgic antiinflamator, infiltratii locale
• Recuperare medicala (fiziokineto terapie)

 

Tratamentul chirurgical artroscopic se recomanda in rupturile coafei rotatorii, calcificari mari care necesita scoase. Postoperator este necesar un protocol de recuperare bine stabilit.