Instabilitatea de umar este o afectiune cronica care se manifesta prin luxatii frecvente ale umarului.
Cunoscuta medical, luxatia scapulo humerala, este de fapt pierderea contactului articular intre capul humeral si glena. Capul humeral poate migra in mai multe directii, cel mai frecvent antero-inferior. Este nevoie de o energie mare si o pozitie anume, astfel in cat capul humeral sa paraseasca articulatia.
Considerand ca este primul episod, din pacate sansele de a se repeta cresc foarte mult, astfel incat practic dupa 2 episoade este aproape sigur ca va urma si cel de-al treilea. Datorita luxatiilor recidivante, umarul ajunge sa fie instabil, luxatiile ajung sa nu mai fie dureroase si sa se reduca spontan.
Din punct de vedere medical, luxatia scapulo-humerala este o urgenta ortopedica. Pacientul acuza dureri la nivelul umarului, de intensitate crescuta, astfel incat dupa reducerea ortopedica de cele mai multe ori, durerea dispare complet. In mod uzual se recomanda reducerea cat mai rapid posibil, amanarea acestei manevre poate duce la imposibilitatea reducerii ortopedice si este nevoie de o interventie chirurgicala.
Leziunile cauzate de luxatie sunt in principal: capsula articulara, labrumul, posibil leziuni osoase ale glenei.
Fiind o urgenta ortopedica, semnele clinice sunt destul de sugestive, este totusi necesara o radiografie pentru a exclude o fractura. Dupa reducerea ortopedica, se verifica din nou radiologic si pentru a exclude o eventuala fractura.
Dupa primul episod se recomanda o imobilizare tip bandaj Dessault timp de 3 saptamani, aplicatii locale reci de 4-5 ori pe zi, antialgice, antiinflamatoare. Se recomanda inca dupa prima saptaman de imobilizare fizioterapie, ulterior la 2-3 saptamani kinetoterapie pasiva.
In cazul instabilitatii umarului, tratamentul recomandat este cel chirurgical. Tratament menit sa impiedice luxatia capului humeral din glena si sa repare stricaciunile facute de acesta in timpul luxatiei.