Cunoscut si sub numele de capsulita adeziva a umarului. Este o afectiune care afecteaza in special persoanele trecute de 40 de ani, cu un maxim intre 40 si 60 de ani, mai frecventa la femei decat la barbati.

 

Cauzele in principal sunt inflamatia cronica a tendoanelor, rigidizarea ulterioara a capsulei articulare, aparitia de aderente periarticulare. Alte cauze: traume la nivelul umarului, interventie chirurgicala, imobilizare a articulatiei o perioada lunga de timp poate duce la rigidizarea capsulei articulare, diabet, hipo/hipertiroidism, afectiuni cardiace, Parkinson.

 

Simptomele principale sunt durerea si scaderea mobilitatii articulare. Examenul clinic si cel imagistic (RMN, Radiografie, Ecografie parti moi) diagnosticheaza afectiunea.

 

Tratamentul conservator consta in recuperare medicala (fizioterapie si kinetoterapie), infiltratii articulare si periarticulare cu antialgic, antiinflamator.

 

Tratamentul chirurgical se recomanda atunci cand cel conservator nu da rezultate. Se mai pot efectua mobilizari ale umarului sub anestezie, pentru a desface aderentele.

 

Postoperator recuperarea medicala este obligatorie.