Termenul de artrita literar este folosit pentru a descrie o inflamatie intraarticulara, insa se asociaza folosirea lui cu leziunile de cartilaj articular. Astfel distrugerea cartilajului articular in interiorul articulatiei gleno-humerale cauzeaza artrita umarului. Gradul de afectare a cartilajului articular si inflamatia intraarticulara, variaza cu tipul si stadiul artritei. In stadiile avansate, cand nu mai exista cartilaj articular, durerea survine in urma atingerii mecanice a tesuturilor subcondrale (tesut osos care se afla sub cartilaj).
Sunt peste 100 de afectiuni reumatologice, dar cele mai comune sunt osteoartrita si artrita reumatoida.
Osteoartrita
Boala degenerativa articulara, este cel mai frecvent tip de artrita ce apare la persoanele in etate. Cartilajul articular este afectat, cartilaj care are rol de protectie si de “tampon”. In timp leziunile de cartilaj se maresc, pana suprafata articulara ajunge sa nu mai fie protejata de cartilaj, in cazul artrozelor severe invalidante. In cazul artrozelor, durerea articulara devine aproape constanta, exacerbata de miscari, mobilitatea devine extrem de scazuta.
Artrita reumatoida
Este o boala autoimuna, prin care sistemul natural de protectie al organismului, “ataca” articulatiile sanatoase, organele. Cel mai frecvent apare la femei intre 15-45 ani, prin afectarea articulatiei si lichidului sinovial. In cazuri avansate aceasta poate modifica forma, structura suprafetei articulare. Cel mai frecvent afecteaza articulatiile maini, pumnului, picioarelor, de fiecare data bilateral, nici o alta forma de artrita nu este simetrica.
Osteoartrita primara se asociaza cu imbatranirea si degenerarea normala a articulatiilor.
Osteoartrita secundara este cauza unei alte afectiuni sau conditii cum ar fi: trauma, interventie chirurgicala, malformatie congenitala.
Artrita reumatoida debuteaza atunci cand genele responsabile de afectiune sunt stimulate de o infectie sau de un factor de mediu.
In general simptomele artritei includ inflamatia articulara, durere articulara, impotenta functionala, redoare matinala, simptome care dureaza mai mult de 2 saptamani.
In umarul artritic:
• Cartilajul articular este mai subtire sau inexistent (gradul de distructie al cartilajului difera in functie de tipul si stadiul artritei)
• Capsula umarului artritic este inflamata
• Spatiul articular este neregulat, sters (radiologic)
• Osteofiti (depuneri osoase) pot fi vazuti in jurul articulatiei (radiologic)
Nu exista tratament conservator pentru artrita, tratamentul ortopedic este menit sa inbunatateasca calitatea vietii si consta in: tratament antialgic antiinflamator, infiltratii intraarticulare, fiziokineto terapie pentru pastrarea mobilitatii si reducerea inflamatiei si durerii.
Tratamentul chirurgical consta in endoprotezarea articulara si ce recomanda in artritele severe si artrozele invalidante.